Интервю с Антон Баев, писател, поет и журналист в предаването Цветовете на

...
</TD
>Интервю с Антон Баев, писател, поет и журналист в предаването Цветовете на
Коментари Харесай

Антон Баев: Авторите, които каним, са очаровани от Пловдив и от нивото на фестивала

Интервю с Антон Баев, публицист, поет и публицист в предаването   " Цветовете на Пловдив " по Радио " Фокус ",  за Международен фестивал на поезията " Орфей “, който стартира на 9 май в Пловдив. 

За поредна година феновете на поезията ще могат да посетят фестивала на поезията в Пловдив. Кое по ред издание е това, Антоне?  

Тази година е седмо следващо издание. Ние постоянно организираме този интернационален лиричен фестивал към 9 май, а тази година съответствува тъкмо с деня 9 май, който е Ден на Европа и по божия отзивчивост съответствува и със Светлата седмица, тъй че има някакви знаци тазгодишното издание. Бих споделил, че и участниците са извънредно мощни поети от Европа. 

Да, ще стигнем и до тях, единствено да кажеш къде ще бъде откриването и по кое време?  

И двата фестивални дни са на 9 и 10 май, в Малката раннохристиянска базилика в Пловдив. И двете събития са от 18.00 часа с вход свободен. На място феновете на поезията ще получат гратис книжките на фестивала. Едната е стабилен том многоезичен, с поезията на участниците, които са 12 тази година от 9 разнообразни страни и томчето, което съдържа лирика на роден език и е в превод на британски и на български. А другото томче е с есетата, отново на участници от фестивала, което е отдадено обичайно на тематиката “Митът за Орфей сред мига и вечността ". 

Казваш, има участници отвред. А имена познати има ли измежду тях, или по-скоро са дебюти?  

Не, всички участници са одобрени поети, в случай че ми позволиш, аз бих ги и изредил по азбучен ред - Дария Жилич от Хърватия, Иванка Радманович от Сърбия, Йозджан Юнлю от Турция и Кадрие Джесур също от Турция, българската поетеса Мирела Иванова, Николина Андова от Северна Македония, Олимби Велай от Албания, Петър Краевски, пловдивски стихотворец и сатирик, Радка Рубилина от Чехия, която сега е и шеф на Чешкия културен център в София, Соня Зубович от Хърватия, Франсиско Моралес Ломас, един извънреден испански стихотворец от Андалусия и Юрай Куняк от Словакия.

Двете фестивални вечери по стратегия, която е и оповестена,  протичат с показване на гостите-участници с поетическо четене. В първата вечер ще бъде връчена и огромната премия   “Орфей " за извънреден принос към поезията, а тя, тази премия не се присъжда всяка година, тя не е регулярна както другите фестивални награди, а се дава единствено, когато имаме подобен участник, с подобен принос. 

Много ми е любопитно по какъв начин успяваш да привлечеш тези имена, какво ги кара да вземат участие в този международен фестивал в Пловдив тези създатели?   

Първо, бих споделил, че за тези 7 години, тази е седмата, в Пловдив фестивалът са посетили над 80 задгранични поети, в това число и от далечни страни като Съединените щати, имали сме участници от Съединените щати, от Индия, и към този момент от Европа те са доста. Как се прави това? Първо, тръгнахме преди 7 години, когато България беше ръководител на Съвета на Европа, първото българско председателство. Фестивалът потегли по една културна стратегия обвързвана с това, по този начин се роди концепцията. И в следствие, ние го насочихме напълно и разчитахме напълно и тази година, за което желая да благодаря на Община Пловдив. Той е част от културния календар на Пловдив към този момент шеста година.

Как се притеглят поетите? Преди всичко, и първоначално, главно посредством персонални мои контакти с поети, с които съм се засичал по разнообразни международни фестивали на времето. Сега по-малко пътувам, не ми остава време от доста други задължения. Но в следствие става още по-интересно, тъй като те са очаровани и от града и от равнището на фестивала, завързват се извънредно близки другарства. И те самите след това предлагат, съгласно тях положителни поети от съответните страни.

Ние имаме дори толкоз поръчки за присъединяване, че половината от тях не можем да поканим годишно, тъй като въпреки всичко средствата са много лимитирани. Правим го някъде, то подобен е и форматът, повече от 12-13 поети на един фестивал. Ако са повече става някакво сборище и не могат да се чуят обособените гласове. 

Раздавате ужасно доста награди в разнообразни категории, да ги кажем какви са те за хората, които не са посещавали фестивала?  

Първо да кажа, че това е фестивал, той може би  най-големият в България за лирика и е много одобрен, както ви споделих. На нас ни пишат поети, които желаят да вземат участие, без да са ни били потърсили авансово, само че несъмнено, има селекция. Регулярните награди са в няколко категории. Искам да подчертая, че това е може би единственият фестивал с евхаристийни награди, т.е. дават се плакети, грамоти, дипломи, само че нямат парично измерение.

Въпреки това, поетите се радват да вземат участие в него. Още нещо ще загатна,  че ние по стратегия покриваме всичките им разноски на територията на Пловдив и превоза от  летище София до Пловдив и назад, само че не покриваме самолетните им билети до територията на България, това остава за тяхна сметка или съответните страни по техни културни стратегии имат такава опция да покрият тази разходи.

Така че ние сме много икономични, само че все пак ползата е огромен. Но не е значим толкоз ползата, колкото забележителните имена, които са взели участие през годините във фестивала. Аз единствено мога да  си разреша да изброя досегашните носители на тази изключителна премия за лирика, която, както споделих, не се присъжда всяка година, а когато имаме подобен незабравим създател. Досега нейни носители са били американският стихотворец  Джордж Уолъс,  българските поети Златомир Златанов и Георги Господинов, турският стихотворец Атаол Бехрамоглу и българският пловдивски стихотворец Йордан Велчев предходната година.

Иначе останалите награди, които са регулярни и се дават всяка година, те са в няколко категории, първата, това е премията “Орфей ", която е за изцяло показване по време на фестивала, т.е., за цялостното поетическо творчество, това са сред 3 и 5 стихотворения, с които поетите вземат участие, втората е “Лирата на Орфей ", с която отличаваме най-хубавото едно, най-хубавото стихотворение на фестивала, третата премия е премията “Евридика ", която се присъжда за любовна поезия, идната е “По следите на Орфей ", която се дава за най-хубаво есе от писателския конгрес, който също е обичаен в дните на фестивала. Всички произведения на участниците, с изключение на в книжките, могат да се четат и онлайн, на мултиезичния уебсайт на фестивала orpheus-plovdiv.eu.

Там в действителност се пази целият списък на фестивала и могат да се четат всички произведения на всички над близо 90 участника от първото издание, до настоящето, сегашното седмо издание. 

Какви са ти усещанията, има ли интерес у пловдивчани и гостите на града към този фестивал?  

Има, да. Има интерес, фестивалът се знае освен в Пловдив, несъмнено. Но несъмнено ние разчитаме на млада аудитория, студентска и изключително ученическа, по този начин от филантропичните гимназии, от езиковите гимназии, деца, които пишат, интересуват се от превод, тъй като това е неповторима опция освен  да си вземат книжките и да съпоставят истински текстове с техните превод, само че и да се срещнат с одобрени европейски и международни поети и писатели и да поддържат връзка по време на фестивала с тях, изключително в панела “Писателският конгрес ", който е на 10 май от  17.00 ч., който е част по-рано, преди церемонията по награждаването, също в Малката раннохристиянска базилика, да ги питат за творчеството, за изкуството на превода каквото желаят могат да споделят в това число и къси техни произведения, в случай че имат превод на британски, несъмнено. 

Това е отлично. Какво още можем да кажем?  

Официалните посетители това ще бъдат евентуално кметът за откриването, само че сигурно заместник-кметът по просвета господин Пламен Панов, който ще връчи тази година и огромната премия “Орфей " за забележителен принос към поезията. Ще запазим името в загадка до 9 май. Гост ще бъде и брачната половинка на генералния консул на Турция госпожа Кюнгюрю, която е и ръководител на българо-турския книжовен клуб в Пловдив, доста съпричастна към двуезичното издание “Небет тепе ", издание за литература и изкуство, Радка Рубилина, която е шеф на Чешкия културен център в София, като се изключи че е поетеса доста добра, тя прави и извънредно за българо-чешките културни контакти от както застъпи преди година на този пост. Всяка година излизат две томчета книги - едното е с поезията на участниците във фестивала, което е всички произведения и всички създатели, показани с къса биография, на роден език, и в превод на български и на британски, както и второ томче, което пък е с есетата за фестивала, които са на тематика “Митът за Орфей сред мига и вечността ". 

Книжните сборници, които са от фестивала, всеки може да си купи, нали по този начин?  

Не, не, те са безвъзмездни, имаме задоволително бройки да напълним Малката базилика, потенциалът й е 90 души. Отпечатали сме задоволително бройки, те се дават гратис по време на фестивала на приятелите и феновете на поезията. От 18.00 ч. са двете церемонии на 9 и 10 май, като на 10 май, час по-рано в 17.00 ч. е този писателски конгрес, който е една свободна полемика сред участниците на фестивала с другари на литературата, поезията от Пловдив, с възпитаници, студенти, в свободен диалог. 

Много ти благодаря, Антоне, поисквам триумф!
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР